the square

The Square
The Square

entrance view

The Square
The Square

corner view

The Square
The Square

facade detail

Project:          The Square
Location:       Colchester

Comprising:  Office refurbishment & extension
Cost:              £2M    

Originally designed by Arup Associates, this 1970’s 3-storey office building revolved around a central atrium which contributed to solar heating in summer. The brief was to bring this building into the 21st century, provide an increased lettable floor area and improve its energy efficiency. The solution was to strip down the building to its steel frame and extend the floor plates outwards; the atrium void was also infilled to create additional floor area. New double glazed curtain walling and metal cladding were installed.

The development achieved a BREEAM 'Very Good' rating.